VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika27/01/2021

PREDSTAVNICI OPOZICIJE - INSTRUMENT STRANIH OBAVJEŠTAJNIH AGENTURA

 

SARAJEVO, 27. JANUARA SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i visoki funkcioner SNSD-a Staša Košarac najoštrije je osudio "štetna i po srpski narod i Republiku Srpsku izrazito opasna nastojanja opozicije da se domognu vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH tako što će, gomilom neistina, pokušati da posvađaju Banjaluku i Beograd".

 

"U jučerašnjim javnim istupima vodećih predstavnika opozicije izrečena je gomila neistina, podvala i podmetanja na račun srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Ni Dodik, ni SNSD, ni bilo koji predstavnik vlasti i institucija Republike Srpske nikada nije radio, niti će ikada raditi na rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nikada nismo i nećemo raditi na podrivanju najboljih mogućih bratskih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, koje svakodnevno demonstriraju predsjednici Dodik i Vučić, baš kao i predstavnici ključnih institucija vlasti u Banjaluci i Beogradu", poručio je Košarac.

On je u izjavi Srni upozorio da su predstavnici opozicije juče još jednom javno dokazali da predstavljaju produžene ruke i instrumente stranih obavještajnih agentura, čiji je cilj da podijele srpski narod i njegovo rukovodstvo s obe strane Drine kako bi oslabili Srbiju i stvorili uslove za ukidanje Republike Srpske.

"Mi odavno znamo da postoje tri ključna cilja onih koji ne žele dobro Srbima - posvađati Republiku Srpsku i Srbiju, ugroziti i poništiti dobre odnose Republike Srpske i Srbije sa Ruskom Federacijom i unijeti razdor između izabranih predstavnika Srba i Hrvata, kao dva od tri konstitutivna naroda u BiH, čija je jasna politika da se suprotstave odbacivanju ključnih postavki Dejtonskog sporazuma i namjerama da se od BiH napravi kvazigrađanska država pod bošnjačkom dominacijom. Na ostvarenju sva tri ova cilja očigledno su angažovani i predstavnici opozicije u Republici Srpskoj", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, predstavnici opozicije juče nisu iznijeli nijedan jedini konkretan dokaz za svoje lažne tvrdnje.

"Oni nisu iznijeli dokaze zato što dokazi za njihove tvrdnje ne postoje. Istovremeno, postoje brojni dokazi o djelovanju i javnim istupima predstavnika opozicije protiv predsjednika Srbije i vrha Srpske pravoslavne crkve, posebno blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja. Koliko puta smo gledali i slušali oštre kritike opozicije na račun predsjednika Vučića i Njegove svetosti patrijarha Irineja, koji su koristili svaku priliku da posjete i pomažu srpski narod u Republici Srpskoj", istakao je Košarac.

On je naglasio da je Republika Srpska posebno zahvalna predsjedniku Vučiću, koji je, blisko sarađujući sa institucijama Srpske, izdvojio sredstva za podršku projektima u svakoj opštini u Republici Srpskoj, u opštinama Federacije BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i sredstva za pomoć Republici Srpskoj u najtežim danima pandemije virusa korona.

Košarac je rekao da će Republika Srpska zauvijek pamtiti dobročinstvo, očinsku zaštitu i veliku ljubav koju je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej pružao srpskom narodu u Republici Srpskoj.

"Mi želimo da novi patrijarh nastavi da čini dobro srpskom narodu, da dodatno ojača duhovne i svake druge veze među Srbima u Republici Srpskoj, Srbiji i u cijelom regionu i da osnaži i učini jedinstvenom našu crkvu. To su naše želje, a mi se ne miješamo, niti se možemo miješati u izbor naših duhovnih pastira i apostolski izbor Njegove svetosti patrijarha srpskog", poručio je Košarac.