VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo27/01/2021

U 2020. GODINI EVIDENTIRANO 235 MIGRANATA

 

MRKONjIĆ GRAD, 27. JANUARA /SRNA/ - Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Mrkonjić Grad u prošloj godini je evidentirano 235 migranta, što je više za čak 173 odsto nego prethodne godine, rekao je načelnik ove uprave Milan Milekić.

 

On je naglasio da policija preduzima preventivne i operativne mjere i radnje da bi stanje držala pod kontrolom, te istakao da migranti nisu činili krivična djela i prekršaje.

Milekić je na konferenciji za novinare ocijenio da je stanje bezbjednosti u 2020. godini je bilo zadovoljavajuće, a od težih krivičnih djela evidentirano je jedno teško ubistvo i jedno ubistvo, koja su, brzom intervencijom policije, rasvijetljena, a počinioci procesuirani.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u ovoj upravi Vojislav Tomić konstatovao je da je u prošloj godini evidentirano 189 krivičnih djela, što je više za 21 krivično djelo ili 12,5 odsto nego u uporednom periodu.

"Zadržan je visok koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela koji iznosi 86,77 odsto, kao i koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu koji iznosi 77,47 odsto", naveo je Tomić.

On je naglasio da je broj otkrivenih krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge zbog aktivnosti policijskih službenika i sprovedenih akcija povećan za 120 odsto.

"U junu je sprovedena akcija kodnog naziva `Jezero 2` u kojoj je prilikom pretresa pronađena marihuana ukupne bruto mase oko pola kilograma, te je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj o otkrivanju počinioca krivičnog djela protiv četiri lica", objasnio je Tomić.

Načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić je rekao da su u 2020. godini bila 252 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je više za 51,8 odsto nego 2019. godine.

"Prilikom narušavanja javnog reda i mira bilo je 286 prekršaja, što je više za 63,4 odsto", naveo je Roljić.

On je objasnio da je do povećanja broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira, kao i broja prekršaja došlo usljed sprovođenja mjera i radnji iz njihove nadležnosti radi sankcionisanja lica koja krše uredbu Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica.

Roljić je istakao da se u 2020. godini desilo 220 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 16,7 odsto nego u uporednom periodu, te da je smanjen i broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 32,4 odsto.

"Bilo je pet poginulih lica, što je na istom nivou kao i prethodne godine, pet teže povrijeđenih lica što je manje za 64,3 odsto i 59 lica je zadobilo lakše tjelesne povrede, što je manje za 28,9 odsto", naveo je Roljić.

Iz saobraćaja su u 2020. godini isključena 792 vozača, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola, 700 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena 464 vozila.