VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo27/01/2021

SAVINDANSKI ZLATNIK ZA PRVOROĐENU BEBU

 

FOČA, 27. JANUARA /SRNA/ - Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović darivao je danas zlatnikom Ignjata Drakula, prvorođenu fočansku bebu u ovoj godini, čime je nastavljena tradicija promovisanja prodičnih vrijednosti povodom praznika Svetog Save.

 

U Foči je ove godine, zbog epidemioloških mjera, izostala Svetosavska akademija, na kojoj se dodjeljuje zlatnik, pa je Vukadinović u svom kabinetu ugostio roditelje prvorođene bebe.

"Zlatnik je mali znak pažnje i podrške pronatalitetnoj politici. Mi ćemo i dalje nastojati na unapređujemo pronatalitetnu politiku", rekao je Vukadinović.

Ignjat je drugo dijete u porodici LJiljane i Đura Drakula, a osim njega imaju i kćerku.

"Beba je rođena 1. januara, u 14.10 časova, uoči svoje slave Ignjatijevdana i dali smo mu ime Ignjat. Drago nam je što je prva beba u godini i mnogo nam znači ovaj gest načelnika opštine", rekla je Ignjatova majka LJiljana.

Opština Foča godinama svakom trećerođenom djetetu u porodici, kao i svakom novorođenčetu u porodici u kojoj roditelji ne rade, daruje 1.000 KM, a finansira i vantjelesnu oplodnju.

Prema podacima matične službe, u Foči se do 2000. godine rađalo godišnje više od 200 beba, a negativan prirodni priraštaj počeo je 2005. i zadržao se do danas.

U 2020. godini rođene su 122 bebe.