VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet27/01/2021

DUMA ODOBRILA PRODUŽETAK SPORAZUMA

 

MOSKVA, 27. JANUARA /SRNA-Rojters/ - Ruska Državna duma odobrila je produžetak Novog sporazuma o smanjenju arsenala strateškog naoružanja /START/, u vezi sa kojim su se saglasili Rusija i SAD.

 

Kremlj je juče saopštio da su Rusija i SAD postigle dogovor o produžetku Sporazuma, koji je potpisan 2010. godine i koji ističe sljedeće sedmice.

Sporazumom se ograničava broj strateških nuklearnih glava, projektila i bombardera koje Rusija i SAD mogu da razmjeste.

Novi START smatra se "kamenom temeljcem" globalne kontrole naoružanja.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je produžetak Sporazuma dogovoren bez bilo kakvih izmjena i da je postignut po uslovima Moskve.

Savjet Ruske Federacije glasaće kasnije tokom dana o produžetku Sporazuma, nakon čega će, ukoliko bude usvojen, postati zakon kada ga potpiše predsjednik Vladimir Putin.

Moskva i Vašington nisu uspjeli da postignu dogovor o produžetku Sporazuma tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, jer je bivši američki lider želio da se dodaju uslovi za produžavanje, što Rusija nije prihvatila.

Putin i predsjednik SAD Džozef Bajden saglasili su se juče u telefonskom razgovoru da je potrebno da njihovi timovi ubrzano rade na kompletiranju produžetka prije 5. februara, kada bi Sporazum prestao da važi.