VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika25/02/2021

OBAVLJENA RASPRAVA O ZAKONIMA O JAVNIM NABAVKAMA I O LIJEKOVIMA

 

SARAJEVO, 25. FEBRUARA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o zahtjevu poslanika iz Kluba poslanika SDA za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, oba po hitnom postupku.

 

Tokom rasprave poslanik SDP Saša Magazinović izrazio je žaljenje što prijedlog nije došao iz Savjeta ministara, nego iz SDA.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić rekao je da se lijekovi mogu uvoziti u BiH ako se zakon promijeni, ali isto tako i ako se ne promijeni, te istakao da je, uprkos svemu, saglasan sa izmjenama zakona jer želi da se procedura nabavke lijekova ubrza.

"Problem predstavljaju stvari koje nisu do nas nego do EU, a sistem `Kovaks` učinio je nečasan posao", rekao je Stevandić, podsjećajući da je Republika Srpska već nabavila izvjesnu količinu vakcina i da je vakcinacija njenih zdravstvenih radnika već u toku.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo atmosferom i diskusijom o nabavci vakcina u BiH, pri čemu se založio da nabavku vakcina mogu realizovati samo registrovani i licencirani dobavljači, a ne "tašna-mašna firme".

On je sugerisao da se prilikom direktnih nabavki, prema postojećem zakonu, mogu ugovarati samo iznosi do 6.000 KM, o čemu treba povesti računa.

Poslanik SDP Nermin Nikšić smatra da bi bilo dobro da se u BiH ne ponovi afera "Respiratori" koja je potresla Federaciju BiH, o čemu na vrijeme treba voditi računa.

Njegov kolega Saša Magazinović predložio je samo tehničke korekcije teksta predloženih zakona. On smatra da je i u ovom slučaju parlament uradio posao izvršne vlasti.

Poslanik SDA Adil Osmanović pozdravio je opšte raspoloženje među poslanicima da prihvate oba predložena zakona, a Alma Čolo /SDA/ insistirala je da se imunizacija građana u BiH dogodi što prije.

Poslanik Safet Softić predložio je da se o oba ova zakona izjasni i Dom naroda u hitnoj proceduri.

Predstavnički dom razmotrio je bez diskusije Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH na obezbjeđenju radijacione i nuklearne bezbjednosti, čiji je podnosilac: Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Ni Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora" nije privukao veću pažnju poslanika, osim Mirjane Marinković Lepić, koja je uočila nesaradnju resornih ministarstava u incidentnim situacijama i odnosom prema moru kao društvenom dobru, što je prihvatio i poslanik A-SDA Jasmin Emrić.

O Izvještaju o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za prošlu godinu, i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2021. godinu nije bilo diskusija.

Poslanik Aida Baručija iz Naše stranke, diskutujući o Izvještaju o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu, rekla je da je zaprimljena 161 žalba na rad službenika u policijskim agencijama u BiH.

Ona je precizirala da je 131 žalba je podnesena protiv službenika Granične policije BiH, 10 protiv pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, devet protiv pripadnika Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, te 11 protiv službenika različitih policijskih tijela na nivou entiteta i kantona, koje su proslijeđene odgovarajućim institucijama na postupanje.

Baručija je predložila da Ministarstvo bezbjednosti razmotri mogućnosti da obezbijedi video-nadzor na svim graničnim prelazima. /nastaviće se/ob/nč/žd/sđp