VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika25/02/2021

RAZMOTRENE INICIJATIVE POSLANIKA KOŽULA, GLAVAŠA I ARNAUTA

 

SARAJEVO, 25. FEBRUARA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je večaras u Sarajevu poslaničku inicijative Predraga Kožula /HDZ/, kojom traži da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaduži da uputi apelaciju Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu da na zvančinoj stranici koristi naziv BiH, umjesto Bosna.

 

Ovom inicijativom se predviđa da se Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara zaduži da na odgovarajući način, u skladu sa dobrom diplomatskom praksom, uputi apelaciju kojom bi se od Memorijalnog centra "Jad Vašem" tražilo da koristi zvaničan naziv Bosna i Hercegovina kada pominje ovu zemlju među ostalim iz kojih dolaze lica sa statusom "pravednika među narodima".

Razmotrena je i Kožulova inicijativa kojom Predstavnički dom parlamenta BiH zadužuje Savjet ministara, te Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma BiH o readmisiji sa Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Predstavnički dom razmotrio je i poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša /DF/ koji je predložio da se uspjeh košarkašica BiH, odnosno plasman žesnke reprezentacije BiH na Evrobasket, nakon 22 godine, adekvatno valorizuje.

Razmotrena je i poslaničku inicijativu nezavisnog poslanika Damira Arnauta, kojom se traži od Savjeta ministara da uspostavi nagradu koja bi nosila naziv po Denisu Mrnjavcu u spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće - žrtve vršnjačkog nasilja.

Arnaut je napomenuo da je danas Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i pozvao poslanike da prihvate njegovu inicijativu. /nastaviće se/ob/nč/žd/am