VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija01/03/2021

UPRKOS PANDEMIJI, POSLOVANO SA POZITIVNIM REZULTATIMA

 

BRČKO, 1. MARTA /SRNA/ - Fabrika jestivog ulja "Bimal" iz Brčkog u 2020. godini uprkos pandemiji virusa korona poslovala je sa pozitivnim rezultatom, pa je dobit ostala na nivou prethodne poslovne godine i iznosi oko 4,5 miliona KM.

 

Iz ove kompanije su naveli da je ukupni prihod prošle godine pao za oko pet odsto, odnosno na oko 175 miliona KM, prvenstveno zbog smanjenja isporuka na neka izvozna tržišta.

Generalni direktor "Bimala" Ilija Studen rekao je da ova fabrika, kao jedina koja proizvodi jestivo ulje u BiH, ni u jednom trenutku prošle godine nije dozvolila da tržište i građani ostanu bez osnovnog prehrambenog proizvoda.

"Naša strategija i fleksibilnost koja se zasniva na razvijenom, stabilnom poslovnom modelu, koji uključuje proizvodnju u više država, omogućila nam je da prevaziđemo kompleksnost nastale situacije i obezbijedimoi preduslove za kontinuirano snabdijevanje domaćeg tržišta jestivim uljem", rekao je Studen.

Studen je rekao da poslovni planovi ulaganja u pogone fabrike nisu zaustavljeni u 2020. godini, pa je završena izgradnja i puštena u probni rad nova kotlovnica na ljusku, koja značajno smanjuje troškove energije, proizvodeći paru na ekološki prihvatljiv način, prema standardima EU.

Studen je rekao da je tokom pandemije radicima omogućen rad od kuće, te su ozbiljnim pristupom sačuvani proizvodnja i radna mjesta.

Fabrika jestivog ulja "Bimal" obnovljena je 2002. godine od austrijskih investitora i nalazi se u Agroindustrijskom kompleksu "Studen holdinga" u Brčkom, gdje je predsjednik Uprave Studen.