VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika01/03/2021

LAZIĆ: KOMŠIĆ ŽELI DA PRIKRIJE PRAVU ISTINU O SREBRENICI

 

BANjALUKA, 1. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić ocijenio je da član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svojim izjavama o Srebrenici želi da prikrije pravu istinu o ratnim događajima i srpskim žrtvama u ovom mjestu i oko njega.

 

Reagujući na pozive Komšića upućene međunarodnoj zajednici s ciljem nametanja zakona o negiranju genocida, ali i zakona o posebnom statusu Srebrenice, Lazić je rekao Srni da Komšić na ovaj način po ko zna koji put vrijeđa srpski narod i srpske žrtve rata.

"U BiH nema mira i suživota sve dok na jedinstven način ne budu priznate i tretirane sve žrtve rata bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost i dok se ne pronađu, ekshumiraju i identifikuju srpske žrtve rata", poručio je Lazić.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog "istraživačkog projekta" o detaljima rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je tim povodom pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, zakonom koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

On očekuje da međunarodna zajednica nametne neka od pomenutih rješenja.