VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/07/2021

OPŠTINA OBILJEŽILA SLAVU

 

MALI ZVORNIK, 21. JULA /SRNA/ - Svetom liturgijom u hramu Sabora svih Srba svetitelja i litijom do crkve Novi Ostrog, danas je opština Mali Zvornik obilježila krsnu slavu Svetog Velikomučenika Prokopija – Prokopovdan.

 

Nakon litije i molitve Bogu i Časnom krstu, obavljen je čin lomljenja više slavskih kolača ispred crkve Mali Ostrog posvećene Časnom krstu, koja je ukopana u stijeni u obliku krsta u neposrednoj blizini podzemnog grada dinastije Karađorđevića.

Jedan od slavskih kolača slomili su predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i sveštenik Mileta Tovarović sa vjernicima.

Jevtić je čestitao građanima Malog Zvornika krsnu slavu Prokopovdan koji je zaštitnik ove opštine.

On je podsjetio da opština Mali Zvornik finansijski, koliko može, pomaže završne vanjske radove crkve Časnog krsta, dok je unutrašnji dio ove svetinje izgrađen u vrijeme gradnje podzemnog grada Karađorđevića, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Podsjetivši da se radovi i na drugoj crkvi koja se nalazi u sastavu podzemnog grada Karađorđevića privode kraju, Jevtić je rekao da ove svetinje značajno čuvaju srpski nacionalni identitet i da će, kada radovi budu završeni, zajedno sa podzemnim gradom Karađorđevića, biti veliki interes turista.

Jevtić je izrazio nadu da će radovi na crkvi, koji se izvode uz finansijsku pomoć republičkih organa, biti završeni naredne godine.

Mjesni sveštenik Mileta Tovarović rekao je da je u okviru obilježavanja krsne slave opštine Mali Zvornik služena sveta liturgija u hramu Sabora svih Srba svetitelja i održana litija u dužini oko jednog kilometra do ovog hrama, gdje su lomljeni slavski kolači.

Zahvalivši se gostima koji su došli iz Sokoca, Banjaluke, Prijedora, Istočnog Sarajeva, Zvornika i dugih krajeva Republike Srpske i Srbije da prisustvuju svetoj liturgiji i litiji i da uveličaju krsnu slavu Prokopovdan, sveštenik Tovarović je naglasio da narod dolazi i sa jedne i sa druge obale Drine i da će dolaziti dok je vijeka i svijeta.

Tovarović je podsjetio da je hram Mali Ostrog urađen u znaku krsta koji je ukopan u stijenu dužine 33 i širine 33 metra, koliko godina je Hrist proveo na Zemlji.

Tovarić je rekao da je Crkva u osnovi u znaku Časnog krsta, a zvonik rađen po uzoru na manastir Ostrog pa se zato i zove Mali Ostrog ili Novi Ostrog ili Ostroška stijena.

"Bog nam je podario ovo mjesto da gradimo hram, da ovo mjesto koje je obdareno prirodnim izvorom pored samog hrama, posvetimo Malom Ostrogu, da budemo savremenici Svetog velikomučenika Vasilija Ostroškog i da ovaj mali hram molitvom bude veliki", rekao je Tovarović.

Crkvu posvećena Časnom krstu ukopana u stijenu u obliku krsta izgradili su vojnici koji su početkom tridesetih godina prošlog vijeka gradili u neposrednoj blizini podzemni grad za kraljevsku dinastiju Karađorđević.

U podzemnom gradu Karađorđevića održana je posljedna sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.

U ovim prostorijama svoje poslednje dane u Srbiji proveo je i kralj Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. godine.

Podzemni grad ili sklonište Karađorđevića veličine je oko 5.000 metara kvadratnih korisnog prostora, ima oko 75 prostorija, među kojima i kraljevski apartman, sala za održavanje sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, crkva, kraljevski bunar, česme, prostor za smještaj vojnika i drugi sadržaji.

U blizini podzemnog grada Karađorđevića i crkve Mali Ostrog nalazi se i most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji je on sagradio i pustio u saobraćaj 1929. godine, a preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik.