VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/07/2021

NARODNA SKUPŠTINA PROGLASILA NEVAŽEĆIM ODLUKE ZAVNOBIH-a

 

BIJELJINA, 22. JULA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske na današnji dan 1993. godine proglasila je nevažećim za srpski narod sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH /ZAVNOBiH/ sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

 

Narodna skupština Republike Srpske bila je rukovođena činjenicom da je to bilo komunističko okupljanje sa delegatima koji nisu imali širi društveni legalitet, te da su muslimani i Hrvati, secesijom od Jugoslavije, praktično poništili svrhu ZAVNOBiH-a.

Nacionalni sastav prvog ZAVNOBiH-a i drugih sličnih okupljanja tokom Drugog svjetskog rata odgovarao je i nacionalnom učešću u Narodnooslobodilačkom pokretu - najviše je bilo Srba.

Najveći dio rata, muslimani i Hrvati bili su u manjini u partizanima, pošto je najveći dio njihovih vojnosposobnih muškaraca bio u sastavu ustaških jedinica ili "Handžar divizije".

Bošnjačka i hrvatska politika odrekle su se Jugoslavije i AVNOJ-a /ZAVNOBiH je samo bio uvod i priprema za AVNOJ/ kada su 1992. godine glasale za otcjepljenje od Jugoslavije.

Srbi su formirali ZAVNOBiH, na koji se danas, kao na svoju tradiciju, poziva političko Sarajevo. Međutim, ZAVNOBiH je 1943. godine organizovan u izrazito srpskom mjestu Mrkonjić Gradu.

Stav Republike Srpske je da ZAVNOBiH u Federaciji BiH mogu da obilježavaju kao praznik, ako to žele, ali da u Srpskoj neće biti obilježavan kao Dan državnosti BiH.