VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/07/2021

IZVJEŠTAJ ZA SREBRENICU POKAZUJE DIMENZIJE STRADANjA

 

SREBRENICA, 21. JULA /SRNA/ - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da je Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine dokument koji u potpunosti nedvosmisleno pokazuje da je u ovom ratu u ovoj opštini stradao i srpski narod.

 

Kojić je istakao da je jako bitno da je nezavisna komisija utvrdila da nije bilo navodnog genocida nad Bošnjacima 1995. godine, što Haški tribunal pod uticajem zapadnih sila i medija želi nametnuti i što postaje narativ u njihovom tumačenju rata u BiH.

"Ovaj izvještaj može biti kamen temeljac za sagledavanje istine, ukoliko to Bošnjaci i svijet zaista žele, mada i posljednji događaji govore suprotno", ocijenio je Kojić.

Prema njegovim riječima, bošnjački političari, ali što je posebno zabrinjavajuće i njihove vjerske vođe i na svoje praznike pokušavaju da izazovu tenzije u Srebrenici i 26 godina nakon rata.

"Napadima na načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića i inputiranjem raznih izmišljotina i neistina žele da dobiju publicitet koji im očigledno nedostaje u posljednje vrijeme", smatra Kojić.

On je pozdravio profesionalan odnos Međunarodne komisije za istraživanje stradanja u Srebrenici, te zahvalio za uspješno obavljeni posao, kao i Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.

"Nadamo se da će ovaj izvještaj demantovati i pobiti netačne tvrdnje i priču o stradanju samo jednog naroda, dok su srpske žrtve minimizirane, omalovažavane i stavljane u drugi plan", zaključio je Kojić.