VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/07/2021

JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA BIVŠEG PRIPADNIKA HVO-a

 

OSIJEK, 21. JULA /SRNA/ - Hrvatu, bivšem visokopozicioniranom pripadniku Vojne policije HVO-a, Županijski sud u Osijeku odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je na području Orašja počinio ratni zločin nad srpskim i bošnjačkim civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS, zbog čega su 23 osobe umrle, a jedna je silovana.

 

Sumnjiči se da je lično zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i učestvovao u njihovu zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je sprečavao potrebne mjere i radnje neophodne za utvrđivanje neposrednih počinitelja.

Zbog takvih nezakonitih postupanja prema najmanje 80 civilnih i vojnih osoba umrle su 23, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede, saopštilo je osječko Županijsko tužilaštvo.

Sumnja se da je osnovao improvizovane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskog centra u Orašju, te više manjih zatvora na području ove opštine u kojima je sam ili s drugim pripadnicima zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske, pripadnike bošnjačke nacionalnosti ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da sarađuju s pripadnicima VRS.

Osnovano se sumnja da je lično nanosio povrede zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima, zlostavljao ih psihički i fizički, mučio i nečovječno postupao prema njima i fizički zlostavljao srpske i hrvatske civile za koje je sumnjao da sarađuju "s neprijateljem".

Tužilaštvo navode da je osumnjičeni podsticao pripadnike Vojne policije HVO-a i sebi potčinjene na takve postupke prema zatočenima, te da ništa nije preduzeo da se spriječe nezakonita postupanja, a počinioci kazne, iako je znao da njegovi potčinjeni zlostavljaju zarobljene civile i ratne zarobljenike prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a neke od njih i ubijaju.

Osumnjičenik je osumnjičen da je krivična djela počinio od maja 1992. do 28. juna 1993. na području opštine Orašje u BiH obnašajući dužnost komandira Vojne policije Operativne zone Posavina i dužnost komandanta 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje.

Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog tužilaštva i pedesettrogodišnjaku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela kao visoko pozicionirani pripadnik Vojne policije HVO-a, saopštio je sud.

Tužilaštvo BiH informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije uhapšen Pero Vincetić, koji koristi i identitet Marko Vidović, a tereti se za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava nad civilnim žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja 1992. i 1993. godine.