VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/07/2021

PODRŠKA ODLUKAMA SRPSKIH POLITIČKIH STRANAKA U SRPSKOJ

 

BEOGRAD, 27. JULA /SRNA/ – Koalicija političkih partija i udruženja građana "NADA" u Srbiji podržala je danas odluke srpskih političkih stranaka Republike Srpske kojim su iskazale odlučno odbacivanje akta visokog predstavnika Valentina Incka i započele borbu za očuvanje punog kapaciteta unutrašnjeg suvereniteta Republike Srpske.

 

Ova koalizcija koju čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i 19 udruženja građana, pozvala je sve političke stranke u Srbiji da potpišu zajedničku deklaraciju podrške Republici Srpskoj i tako se uključe u borbu za zaštitu srpskog naroda od onih koji ga iznova nazivaju genocidnim i pokušavaju da nađu alibi za ukidanje srpskog entiteta u BiH.

"U Srebrenici nije počinjen zločin genocida i nedopustivo je da se srpskom narodu natura krivica za nešto što se nije dogodilo", ističu iz Koalicije.

Oni ukazuju da kreatori zapadne politike odlukom Incka idu i korak dalje - kažnjavajući zatvorom pravo da se osporava propagandna laž o genocidu.

Predsjednik DSS-a Miloš Jovanović istakao je da je skandalozni akt koji je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko sastavni dio sinhronizovanog i pojačanog pritiska dijela zapadnih sila na Republiku Srpsku i Srbiju.

On je ocijenio da je cilj ovog pritiska da se prihvati unitarizacija BiH i prizna secesija Kosova i uvjerenja da se to može postići destabilizacilom BiH i Srbije.

Predsjednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković rekao je da prijetnja zatvorom za javno izgovorenu činjenicu, da zločina u Srebrenici jeste bilo, ali ne i genocida, podsjeća na vrijeme Austrougarske aneksije Bosne, kada su Srbi masovno zatvarani zbog javno izrečenog mišljenja.

On je naveo da taj akt podsjeća i na zloglasni zakon o verbalnom deliktu, odnosno član 133. Kaznenog zakona SFRJ, prema kojem se bilo kakav govor koji se kosio sa stavovima komunističkog režima kažnjavao zatvorom od jedne do deset godina.

"Danas su nam jedinstvo i sabornost potrebniji više nego ikada i zato pozivamo stranke u Srbiji da uprkos svim političkim razlikama, pruže podršku Republici Srpskoj", rekao je Gojković.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na jučerašnjem sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj dogovoreno je da sjednica parlamenta Srpske bude održana u petak, 30. jula, i da tada donesu dva zakonska rješenja. Odlučeno je i da srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.