VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika27/07/2021

KOJOVIĆ: ODGAĐANjEM SJEDNICE DATO VRIJEME ZA PREVAZILAŽENjE KRIZE

 

SARAJEO, 27. JULA /SRNA/ - Šef Kluba poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlmentrne skupštine BiH Predrag Kojović ocijenio je da je odluka Kolegijuma ovog doma u proširenom sastavu o odgađanju današnje sjednice političkog, a ne poslovničkog ili pravnog karaktera, kako bi se dobilo vrijeme da se političkim razgovorima prevaziđe kriza.

 

Kojović je, nakon što je današnja sjednica Predstavničkog doma otkazana zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, rekao da Ustav BiH i Poslovnik parlamenta BiH predviđaju ovakve situacije.

"To je cijeli skup odredaba pod nazivom obavezujuća participacija, koja bi omogućila potpuno održavanje današnje sjednice i donošenje odluka, jer je većina članova Parlamentarne skupštine prisutna", rekao je Kojović novinarima.

Kojović nije htio komentarisati radno-pravne odnose u parlamentu BiH, kojima, kako je rekao, neko iskazuje svoje stavove.

"Bojkot je potpuno legitiman stav. Cijenu takvog ponašanja, bojkota i blokiranja institucija BiH plaćaju svi građani BiH. U ovom slučaju, konkretno, najveću cijenu platiće građani Republike Srpske", rekao je Kojović.

On je ponovio da Ustav BiH i Poslovnik parlamenta predviđaju situaciju da će neko nedolaskom blokirati rad Parlamentrane skupštine, te da je današnja sjednica mogla biti održana.

"Mogli smo raspravljati o svim tačkama, glasati, imati većinu za određene prijedloge. S obzirom na nedostatak entitetske saglasnosti, Kolegijum bi imao određeni period da pokuša postići sporazum, a ukoliko to ne bi uspio, to bi išlo u drugo glasanje. U drugom glasanju, bez prisustva delegacije iz Republike Srpske, to bi palo", pojasnio je Kojović i dodao da je i neusvajanje legitimna odluka.

Kojović je rekao da ovo nije prvi put da se Predstavnički dom nalazi u ovoj situaciji, te se nada da će, kao i ranije, ubrzo biti prevaziđena.

Prošireni Kolegijumu Predstavničkog doma BiH otakzao je današnju sjednicu ovog doma zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

Današnjim nedolaskom poslanika iz Republike Srpske na sjednicu Predstavničkog doma BiH počelo je sprovođenje jedne od odluka sa jučerašnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su juče svako nametanje na nivou BiH, te odlučili da srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

Sastanak je održan zbog situacije uzrokovane odlukom odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".