VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/07/2021

POTPISIVANjE PETICIJE NA TRGU MILOŠ OBILIĆ

 

BRATUNAC, 27. JULA /SRNA/ - Na Trgu Miloš Obilić u Bratuncu danas je počelo potpisivanje peticije protiv odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

 

Peticiju je prvi potpisao predsjednik Skupštine opštine Bratunac Marko Mrkajić, a zatim još nekoliko odbornika i predstavnika lokalne vlasti i srpskih organizacija proisteklih iz rata.

Radnici Tehničkog remonta i još nekih firmi organizovano dolaze i potpisuju peticiju, iskazujući protivljenje nametanju zakona kojim se oduzimaju ljudske slobode i osnovna ljudska prava, kao što je pravo izražavanja.

Izraženo je interesovanje prolaznika, koji prilaze štandu i potpisuju peticiju.

Mrkajić je istakao da je nametanje zakona svuda u svijetu neprihvatljivo i da je ovo društvo dovoljno zrelo da preuzme odgovornost za sudbinu i odnose u državi i da nije potrebno ničije miješanje i nametanje zakona od stranih faktora.

"Trenutak je za okupljanje i jedinstvo srpskog naroda", poručio je Mrkajić.

Potpisivanje peticije na trgu u Bratuncu biće organizovano svakodnevno do 1. avgusta.

Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojom se izražava i nedvosmislen stav da se, uz uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.