VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika27/07/2021

NEĆE BITI NI SJEDNICE DOMA NARODA

 

SARAJEVO, 27. JULA /SRNA/ - Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da pretpostavlja da će biti odgođena i sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer srpski predstavnici vjerovatno neće doći.

 

"Vidjećemo još šta su njihove namjere", rekao je Izetbegović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da će biti na vezi sa kabinetima kolega u Kolegiju Doma naroda Nikolom Špirićem i Draganom Čovićem, te istakao da se nije čuo sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"S vremena na vrijeme u BiH moramo imati krize. Važne i pozitivne odluke morale su izazvati reakcije. Mislim da ne trebamo dolivati ulje na vatru. Treba pustiti da se stvari smire", rekao je Izetbegović.

On smatra da će "ostati visoki predstavnik, bonska ovlaštenja, a institucije ponovo proraditi, što prije to bolje", dodavši da se nada da će "u budućnosti nakon svih iskustava u proteklim decenijama svi jedni druge bolje razumjeti".

"Moramo neke stvari uraditi sami i ne čekati da nam se one nametnu. Potrebno je napraviti zemlju u kojoj ne treba visoki predstavnik", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, nije prvi put da se desi ovakva situacija, ali smatra da je to "prežestoka reakcija koja će se s vremenom smiriti", jer "svaki put su se smirile".

Izetbegović je rekao da Predsjedništvo BiH može donositi odluke bez srpskog člana Predsjedništva, ali da postoje i neke odluke o kojima mora postojati konsenzus.

"Predsjedništvo može da funkcioniše i bez Dodika", rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li postoje indicije da se lideri stranaka u BiH okupe i razgovaraju, Izetbegović je rekao da će se sastati, ali da "misli da je sada rano".

"Sada imamo jedno upalno stanje, nervozu, emotivno stanje. Pustimo da se stvari smire", rekao je Izetbegović.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su na jučerašnjem sastanku svako nametanje na nivou BiH, a srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.