VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana29/07/2021

RISTIĆ: U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA, INCKO POČINIO PRAVNO NASILJE

 

GRAČANICA, 29. JULA /SRNA/ - Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je Srni da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko počinio pravno nasilje nad istinom i da je sada zadatak naučnika, posebno istoričara da sabiranjem i publikacijom brojne dokumentacije o zločinima počinjenim nad Srbima ne samo u BiH, već i u Hrvatskoj i na Kosmetu, predstavi svijetu stvarnu sliku o genocidu koji je počinjen nad srpskim narodom.

 

Ristić je napomenuo da se Muzej, kao nacionalna institucija, oglasio istog dana kada je Incko svojom odlukom počinio pravno nasilje.

"Vrlo jasno smo pobili i osporili taksativno svaku Inckovu tvrdnju", dodao je Ristić, naglašavajući da je u posljednje vrijeme prisutna devalvacija termina genocid.

S jedne strane je, kako je rekao, ratni zločin koji se dogodio u Srebrenici i koji ni po jednoj karakteristici ne ispunjava definiciju genocida, dok s druge strane, od skora postoji tvrdnja određenih parapolitičkih krugova iz Sarajeva o tome da su "Srbi vršili genocid nad muslimanima, sada Bošnjacima počev od 19. vijeka".

"Taj narativ vrlo brzo, koliko odmah, preuzela je Priština i sada imamo tvrdnju da su Srbi počinili najmanje tri genocida nad Albancima, sedamdesetih godina 19. vijeka, potom za vreme balkanskih ratova i u najskorije vreme od početka osamdesetih godina prošlog veka", naveo je Ristić.

Prema Ristićevim riječima, iako i Bošnjaci i Albanci znaju da to nije tačno, problem je u tome što su Srbija i srpski narod dugo vremena ignorisali, odnosno odbijali da se bave naučnim temama, a u tom periodu su izgubili brojna svjedočanstva, artefakte, i sada je pred srpskim istoričarima da saniraju štetu.

"Samo naučno, ne politički, možemo staviti tačku na teme koje se odnose ne samo na ratne zločine, već i na brojna druga pitanja koja se odnose na zaštitu srpskih nacionalnih, državnih, pa i crkvenih otvorenih pitanja", istakao je Ristić, naglašavajući da srpska strana mora uvijek tražiti od zagovornika priča o genocidima dokaze, umjesto političkih floskula kojima oni zasipaju javnost.

Oni moraju ponuditi dokaze, pisane ili bilo koje druge vrste, ali, kako je rekao Ristić, jasno je svima da tih dokaza nema i da je na sceni intenzivna kontaminacija međunarodne javnosti koju vode prištinske vlasti potpomognute iz Tirane i mentora sa Zapada.

"Srpska strana raspolaže strahovitim resursima kojih očigledno nismo svesni jer građa koja se čuva u muzejima u Srbiji je daleko vrednija od čitave građe koja se nalazi u susednim zemljama koju vrhunski stručnjaci moraju uz podršku državnih institucija predočiti međunarodnoj javnosti", istakao je Ristić.

Ristić naglašava da se zločin u Srebrenici ne može izvlačiti iz konteksta.

"U Srebrenici jula 1995. godine se dogodio ratni zločin, ali se genocid nije dogodio, jer ono što se desilo ne ispunjava nijedan od kriterijuma kojima se definiše zločin genocida", naglasio je Ristić i pojasnio da u Srebrnici nije bilo jasno definisane namjere i realizacije genocidne namjere koja podrazumijeva uništenje svih ili djelimično uništenje jednog naroda.

On je naveo da gro stradalih u Srebrenici čine ratni zarobljenici, pripadnici 128. divizije takozvane Armije RBiH, nema stradalih žena i djece ispod 14 godina.

"U pitanju je odmazda, nikako genocid, međutim, s druge strane imamo zločine Armije BiH u proleće 1992. godine nad Srbima u kojima su ubijani deca, žene, starci, čime ti zločini imaju sve elemente genocida, jer je obuhvaćena cela populacija na jednoj teritoriji", pojasnio je Ristić.

On je dodao da se ono što nije genocid uporno proglašava genocidom, a ono što je čist primjer genocida proglašava se ratnim zločinom, samo zato što su Srbi žrtve, a što je još opasnije za genocid nad Srbima niko ne odgovara.

Ristić je poručio da se mora odgovoriti činjenicama, kao što je to nedavno urađeno izdavanjem publikacije o ugroženosti Manastira Visoki Dečani u kojoj je svijetu jasno stavljeno do znanja da se gradnjom puta kroz kompleks Manastira ugrožava njegova vrijednost i značaj, ne samo po srpsku kulturnu i vjersku baštinu, već i za cijeli svijet.

Ristić je zajedno sa direktorom Doma kulture u Gračanici Živojinom Rakočevićem potpisao Memorandum o saradnji Muzeja žrtava genocida i Doma kulture Gračanica u oblasti obrazovanja, kulture, medija i niza drugih oblasti, kako bi se istraživačima i javnosti omogućilo da dođu i upoznaju se o činjenicama i istini na Kosovu i Metohiji.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.