VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/09/2021

PETKOVIĆ: KURTI PLANIRA OD SUTRA DA SKIDA SRPSKE TABLICE

 

BEOGRAD, 19. SEPTEMBRA /SRNA/ - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da sutra počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamjenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

 

Nakon što su pripadnici kosovske policije postavili desetak kontejnera u blizini administrativnog punkta Jarinje, Petković je rekao da je jedini cilj "neuračunljivih akcija Kurtija" da izazove provokacije i opasnu destabilizaciju na Kosovu i Metohiji.

Petković je naglasio da svi treba da znaju da je Kurti čovjek koji želi da izazove incidente po svaku cijenu, što će stvoriti potpuni zastoj života na sjeveru Kosova, koji će trajati sve dok se ne prekine neopravdan napad i ugnjetavanje srpskog naroda.

On je ocijenio da je akcija koju Kurti planira da sprovede sutra, a koju je danas započeo postavljanjem dodatne infrastrukture na Jarinju i na drugim administrativnim prelazima, najopasnija provokacija i pretnja po srpski narod na Kosovu i Metohiji od onda kada je došao na sadašnju funkciju.

"Do ove akcije dolazi nakon sramne presude članu Srpske liste, predsedniku privremenog organa opštine Zvečan i poslaniku u kosovskom parlamentu Ivanu Todosijeviću i ona predstavlja očigledni nastavak politike pritisaka, pogotovu u trenutku kada se očekuje trećestepena odluka koja se neće odnositi samo na njega, već na ceo srpski narod, što svima treba da bude jasno", istakao je Petković.

On je ukazao da "Kurtijev podli naum" govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom.

"Ovim represivnim merama posebno će biti pogođen naš narod na severu Kosova i Metohije, što je i jedan od glavnih ciljeva Prištine", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao da se na taj način u pitanje dovodi život srpskog naroda u Pokrajini i da će zato Srbi umjeti da odgovore na provokacije Prištine.

"Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti Kurtiju da im se na ovaj način krše prava i ugrožavaju dve najsvetije vrednosti - pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu govora. Zato ćemo biti istrajni u zašiti prava srpskog naroda na Kosmetu", naglasio je Petković.

Pripadnici kosovske policije postavili su desetak kontejnera u blizini administrativnog punkta Jarinje, bez obrazloženja čemu će služiti i šta je povod njihovog dovoženja, a predsjednik Leposavić Zoran Todić rekao je da su zbog ovoga uznemireni građani ove opštine, ali i čitavog sjevera Kosmeta.