VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/10/2021

AMERIKA GRIJEŠI JER KORISTI DOLAR KAO INSTRUMENT SANKCIJA

 

MOSKVA, 14. OKTOBRA /SRNA/ - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Amerika pravi veliku grešku kada koristi dolar kao instrument sankcija.

 

"Mislim da Amerika mnogo griješi kada koristi dolar kao instrument za sankcije i oni to čine da bi zaustavili vansudska poravnanja za sankcionisane proizvode. Ne možemo dobiti novac za isporučenu robu i gdje to vodi? Jednostavno smo primorani da koristimo druge valute, jer nemamo drugi izbor", izjavio je Putin u intervjuu za američki Si-En-Bi-Si.

Prema njegovim riječima, kada druge zemlje koriste dolar kao valutu rezervi ili kao instrument poravnanja, onda se desi da se ta moneta može iskoristiti protiv njih, zbog čega smanjuju svoje rezerve u toj valuti, pa je i manje poravnanja.

Ruski lider ističe da je rezultat taj da čak i najbliži partneri Vašingtona i saveznici smanjuju količine dolara u svojim rezervama, što je statistička činjenica.

Putin je napomenuo da i Moskva smanjuje količine dolara u rezervama i poravnanjima.

On je naglasio da Moskva, takođe, pažljivo prati rast javnog dugovanja SAD i da preduzima neophodne mjere za obezbjeđivanje dugoročnih interesa u finansijskom sektoru.

Ruski predsjednik je podsjetio da je Kongres SAD ponovo donio odluku da podigne gornju granicu zaduženja, što samo može da donese probleme usljed rasta inflacije.