VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/10/2021

PARIZ I BERLIN STRAHUJU DA PREVIŠE KOMPROMISA UGROŽAVA PROTOKOL

 

BRISEL, 14. OKTOBRA /SRNA/ - Francuska i Njemačka izrazile su bojazan da prijedlozi EU za rješenje spora sa Velikom Britanijom oko Protokola za Sjevernu Irsku mogu ugroziti jedinstveno tržište jer u drastičnoj mjeri smanjuju broj carinskih kontrola, piše britanski dnevnik "Telegraf".

 

List navodi da bi to moglo značiti da bi ove uticajne članice mogle ograničiti kapacitete potpredsjednika Evropske komisije i evropskog predstavnika u pregovorima o Bregzitu Maroša Šefčoviča.

Pariz i Berlin predvode grupu članica EU koje pozivaju na pripremu planova za kontramjere u slučaju da razgovori propadnu i Velika Britanija aktivira član 16 kojim bi jednostrano suspendovala Protokol.

Šefčovič je juče objavio planove za ukidanje većine provjera na britansku robu koja ulazi u Sjevernu Irsku i ponudio je smanjenje provjera prehrambenih i biljnih proizvoda do 80 odsto, te smanjenje carinske dokumentacije za polovinu.

Izvori iz EU rekli su da većina članica podržava kompromis, ali da bi se ponašanje moglo promjeniti ukoliko ubrzo ne dođe do dogovora.

Isti izvori ističu da je vrijeme da Velika Britanija postigne dogovor jer je blok preokupiran brojnim internim problemima.

"Vrijeme je za dogovor. Što budemo bliži izborima u Francuskoj, to će Evropskoj komisiji biti teže da nudi kompromis", navodi jedan od diplomata iz EU.

U prijedlozima koje je iznio Šefčovič, EU nije mogla da ispuni ključni britanski zahtjev i ukloni ulogu Evropskog suda pravde iz Protokola za Sjevernu Irsku.

Sjeverna Irska je dio Velike Britanije, ali je ostala u jedinstvenom robnom tržištu EU, što znači da se izvoz ka bloku ne suočava sa provjerama, carinama ili bilo kakvom dokumentacijom.

Ukidanje ovlaštenja Evropskog suda pravde da sprovodi regulative bloka u Sjevernoj Irskoj značilo bi da ta provincija gubi pristup evropskom jedinstvenom tržištu i time bi bio poništen Protokol, koji je dio Sporazuma o Bregzitu.