VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet14/10/2021

NAGRADU DOBILI IZVJEŠTAČI O SOFTVERU ZA ŠPJUNAŽU

 

BRISEL, 14. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Evropski parlament dodijelio je najvišu nagradu za novinarsvo EU reporterima koji su otkrili da se softver za špijuniranje iz jedne izraelske kompanije koristi protiv disidenata, aktivista za ljudska prava i političara, uključujući francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

 

Parlament je dodijelio nagradu od 20.000 evra grupi od 17 medijskih organizacija, na čelu sa neprofitnom novinarskom grupom "Zabranjene priče" iz Pariza, koja je imala tehničku podršku "Amnesti internešenela".

Istragom pod nazivom "Projekat Pegaz" utvrđeno je da su ljudi iz 50 zemalja bili mete potencijalnog nadzora, a "Amnesti" i medijske organizacije saopštili su da to ukazuje na pokušaje ućutkivanja aktivista i slobode štampe.

"Curenje bez presedana preko 50.000 telefonskih brojeva odabranih za nadgledanje od strane mušterija izraelske komapnije 'NSO grup' pokazuje da se tehnologija godinama sistematski zloupotrebljava", saopštio je Evropski parlament.

"NSO grup" je odbacio istraživački izvještaj i saopštio u julu da je dokument "pun pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija".

Kompanija je saopštila da je predviđeno da softver "Pegaz" koriste samo državne obavještajne agencije u borbi protiv terorizma i kriminala.

Izrael je osnovao ministarski tim za razmatranje optužbi da je softver za špijunažu zlopotrijebljen na globalnom nivou.

"Amnesti" je pozvao na bolju zaštitu medija.