VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/10/2021

NAJLJEPŠE GUSLE SA SARAJEVSKO-ROMANIJSKE REGIJE

 

VIŠEGRAD, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Gusle Brana Jovanovića iz Knežine kod Sokoca proglašene su za najljepše na izložbi gusala "Nasljeđe koje spaja", održanoj danas u Andrićgradu.

 

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva "Rade Jamina", organizator izložbe, rekao je da je održana i prigodna manifestacija epski deseterac uz gusle, na kojem su nastupili umjetnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

"Sarajevsko-romanijska regija je bogata umjetnicima koji izrađuju gusle, tako da je najveći broj guslara iz tih krajeva", napomenuo je Lečić, te naglasio da gusle povezuju Srbe koji žive u ovim zemljama.

Guslar Vladislav Jovović rekao je da pravi gusle i da gusla, a voli istoriju i srpski narod.

"Izložba gusala je za dušu naroda, za dušu naučnika, za dušu srpskog naroda. Ova izložba je dovoljna da je pogledate i da vam ostane sjećanje", naglasio je Jovović.

Milanko Janković sa Sokoca, koji je izložio svoje gusle, rekao je da je 1976. godine prvi put napravio gusle.

"Od tada do danas napravio sam oko 500 gusala. To je moj drugi život, ja sam invalid, da mi nije gusala, čini mi se da ne bi mogao živjeti", istakao je Janković.

Ova manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, preduzeća "Hidroelektrane na Drini" i opštine Višegrad.